
Veerkrachtige organisatie
Onze bedrijfsadviseurs kijken naar de inzetbaarheidsvraagstukken en -thema’s die in jouw organisatie spelen. Ze achterhalen de uitdagingen waar jouw medewerkers mee te maken hebben. Samen maken we een integraal programma op maat, waarbij we oorzaken aanpakken, de juiste prioriteiten stellen en de best passende activiteiten inzetten.
Op deze pagina snel naar:
- Organisatiescan Duurzame Inzetbaarheid
- Arbo Preventie Conferentie
- Training Preventiemedewerker
- Training Fit, vitaal en succesvol hybride (samen)werken
- Training Breinvriendelijk werken
- Training Let's talk about stress
- Training Fit en veilig werken in de nacht
- Jaarrapportage
088 - 277 89 05
Overdag tussen 8:30 - 16:30 uur
Organisatiescan Duurzame Inzetbaarheid
Om de organisatie, het team, de individu te kunnen helpen bij ‘iedereen sterker aan het werk’ en daarmee de transitie te maken naar duurzame inzetbaarheid, is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen waar de organisatie staat en welke verbetermogelijkheden er zijn. Dit doen we door middel van een Organisatie QuickScan Duurzame inzetbaarheid.
Waarin gezamenlijk afstemming wordt gezocht op de belangrijkste verbetermogelijkheden als organisatie, haar teams en medewerkers. Het resultaat van de scan is een plan van aanpak waar de organisatie gericht mee aan de slag kan om de duurzame inzetbaarheid van haar organisatie te verbeteren.
De inzetbaarheidscan past in de visie dat jouw medewerkers optimaal functioneren in een positief werkklimaat en met effectief leiderschap. De Inzetbaarheidscan geeft richting aan het te voeren meerjarenbeleid om de juiste interventies op het juiste moment in te zetten en daarmee jouw organisatiedoelstellingen te verwezenlijken.
Voor meer informatie, lees onze factsheet.
Arbo Preventie Conferentie
Werkgevers staan vandaag de dag voor de uitdaging om niet alleen te voldoen aan de wettelijke Arboverplichtingen, maar vooral ook om een werkomgeving te creëren waarin werknemers gezond, veilig en met plezier kunnen werken. De Arbo Preventie Conferentie biedt werkgevers de unieke kans om samen met experts en stakeholders helderheid en consensus te bereiken over de beste manier om te voldoen aan deze vereisten. Door gedurende één dag samen te werken, creëren we inzicht in de belangrijkste Arbovereisten en hoe deze praktisch kan worden toegepast binnen jouw organisatie.
 Waarom een Arbo Preventie Conferentie organiseren?
- Inzicht in wettelijke verplichtingen: de conferentie biedt duidelijkheid over de belangrijkste Arbovereisten en hoe jullie organisatie hieraan kan voldoen.
- Ambitieniveau vaststellen: samen wordt bepaald wat een haalbaar en wenselijk veiligheids- en gezondheidsniveau is voor jullie organisatie.
- Arbo-pijnpunten en oorzaken identificeren: door te bespreken waar de knelpunten liggen, kunnen de juiste oorzaken worden achterhaald en oplossingen worden gevonden.
- Actiegerichte aanpak: Aan het einde van de conferentie heeft jullie organisatie een concreet actieplan, dat zowel interne (‘doen wel zelf’) als externe (‘besteden we uit’) oplossingen omvat om arbo-problemen effectief aan te pakken.
Deelnemer aan de Arbo Preventie Conferentie
De conferentie brengt alle relevante stakeholders bij elkaar:
- Vertegenwoordiger(s) van de werkgever;
- Vertegenwoordiger(s) van de werknemers (bijv. OR-leden);
- Interne arbo-deskundigen (zoals preventiemedewerkers en/of HR-adviseurs);
- Externe arbo-deskundige van Omwender / Zorg van de Zaak.
Door deze brede samenstelling worden de problemen vanuit verschillende invalshoeken bekeken, dat leidt tot een complete en goed onderbouwde oplossing. Nog dezelfde dag kunnen er concrete afspraken worden gemaakt over de benodigde stappen om onderkende uitdagingen aan te pakken. Dit resulteert in een overzichtelijke actieagenda voor zowel de werkgever als externe partners.
 Wat levert de Arbo Preventie Conferentie werkgevers op?
- Inzicht in in (arbo)wettelijke verplichtingen
Tijdens de conferentie krijgen werkgevers inzicht in de belangrijkste Arbowetgeving en hoe deze in de praktijk kan worden toegepast. Dit helpt om volledig te voldoen aan de wettelijke eisen en voorkomt mogelijke sancties of juridische complicaties. - Concreet actieplan
Aan het einde van de conferentie beschikt jullie organisatie over een helder en uitvoerbaar actieplan. Dit plan bevat zowel acties die de organisatie zelf kan ondernemen als mogelijke samenwerkingsmogelijkheden met externe partners zoals Omwender / Zorg van de Zaak. Jullie weten precies welke stappen nodig zijn om de organisatie naar een hoger arboniveau te tillen. - Verbeterde samenwerking tussen stakeholders
Door werkgevers, werknemersvertegenwoordigers (zoals OR-leden), arbo-deskundigen en externe experts samen te brengen, ontstaat een brede kijk op de arbo-problemen binnen jullie organisatie. Dit zorgt voor een gezamenlijk draagvlak en commitment om de noodzakelijke verbeteringen door te voeren. - Positieve bedrijfscultuur en imago
Werkgevers die zichtbaar investeren in de gezondheid en veiligheid van hun medewerkers, creëren een positieve bedrijfscultuur en genieten een sterk imago bij zowel huidige als toekomstige werknemers. Dit kan leiden tot betere retentie van talent en aantrekkelijker zijn voor nieuw personeel. - Lagere risico’s op arbeidsongevallen en verzuim
Door knelpunten op tijd te signaleren en aan te pakken, vermindert het risico op arbeidsongevallen en beroepsziekten. Dit zorgt niet alleen voor een veiligere werkplek, maar vermindert ook het risico op langdurig ziekteverzuim en daarmee samenhangende kosten.
 Conclusie
De Arbo Preventie Conferentie is de ideale gelegenheid voor organisaties om hun aanpak op het gebied van arbeidsomstandigheden te verbeteren en op hoofdlijnen stappen te zetten in de richting van een veilige, gezonde en productieve werkplek. Samen zorgen we ervoor dat de arbo-uitdagingen worden aangepakt en dat jullie organisatie voldoet aan de wettelijke verplichtingen, terwijl tegelijkertijd geïnvesteerd wordt in het welzijn van de werknemers.
Organiseer een Arbo Preventie Conferentie en zet de volgende stap naar een gezondere werkplek!
Training Preventiemedewerker
Wat doet een preventiemedewerker?
Een preventiemedewerker helpt bij het bevorderen van een veilige en gezonde werkomgeving. Hij of zij neemt maatregelen om beroepsrisico’s te beperken en is hét aanspreekpunt binnen jouw organisatie als het gaat om goede arbeidsomstandigheden.
Heb je meer dan 25 medewerkers? Dan ben je verplicht een preventiemedewerker aan te stellen. Bij kleinere organisaties mag je deze rol zelf vervullen.
Gezond en veilig werken
Het is van belang dat je preventiemedewerker over voldoende deskundigheid en ervaring beschikt om zijn of haar preventietaken goed uit te voeren. Een preventiemedewerker die kennis en inzicht wil verkrijgen in gezond en veilig werken, zijn of haar taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden kan bij Omwender terecht voor de training Preventiemedewerker.
De cursus vereist een MBO-werk- of denkniveau.
Resultaat
- Je preventiemedewerker beschikt over de kennis die hij of zij nodig heeft voor het uitvoeren van zijn of haar taken.
- Je preventiemedewerker kan omgaan met de complexe materie op het gebied van gezond en veilig werken waar hij of zij in de functie mee te maken kan krijgen.
- Je preventiemedewerker beschikt over een certificaat van deelname.
Vorm: live (Vivaldiplantsoen 200 in Utrecht)
Duur workshop:Â 1 dag
Investering: De kosten zijn € 420,- p.p. exclusief BTW (incl. lunch).
Eerste volgende training: woensdag 11 juni 2025, 9:00-16:00 uur (inschrijven via groene button links in snelmenu).
Lees meer in onze Factsheet training Preventiemedewerker
Training Fit, vitaal en succesvol hybride (samen)werken
Neem de regie op je eigen effectiviteit en werkplezier!
Bijna alle organisaties hebben de stap gemaakt naar een combinatie van thuis en fysiek op locatie werken, ofwel hybride werken. Maar hoe zorg je ervoor dat je fit en vitaal blijf, balans houdt tussen werk en privé en ook op afstand in verbinding met je werk en collega’s houdt en wat is belangrijk om met plezier en optimaal (samen) te werken? Hybride werken brengt diverse dilemma’s, lastige afwegingen en uitdagingen met zich mee voor medewerkers en leidinggevenden. Naast voordelen heeft online thuiswerken ook, zoals gebrek aan contact en beperkte innovatiekracht en creativiteit bij productontwikkeling. Om deze reden is de workshop ‘Succesvol, fit en vitaal hybride samenwerken’ ontwikkeld en biedt je handvatten en tips op deze thema’s.
Voor meer informatie over deze training, lees onze factsheet.Â
Training Breinvriendelijk werken
Meer aandacht voor en kennis over het brein
Hardwerkende Nederlanders zijn het verleerd om het brein te laten rusten. We staan 24/7 aan, met als gevolg een overlaad aan informatie in ons brein. Als de boog altijd gespannen staat, loopt BV Nederland het risico op stress gerelateerde en psychische klachten. Signalen zoals futloosheid, aanhoudende hoofdpijn, concentratieproblemen of oververmoeidheid worden niet op tijd herkend. Met breinvriendelijk werken willen we meer aandacht voor en kennis over het brein. Wij vinden dit belangrijk omdat we allemaal breinwerkers zijn geworden en iedere dag steeds meer informatie te verwerken krijgen.
Met breinvriendelijk werken richten we ons op werkend Nederland, omdat hardwerkende Nederlanders te weinig tijd nemen om het brein te herstellen.
Wil je meer weten over deze training, lees onze factsheet.Â
Training Let's talk about stress
Wanneer we een goede balans vinden tussen ‘inspanning’ en ‘ontspanning’ zullen we optimaal presteren en de positieve effecten van stress ervaren. Stress heeft een positieve werking op ons lijf zoals op ons hart en bloedvaten en op de aanmaak van hormonen. Daarbij geeft het ons die extra kracht om al die dingen te doen waaruit we voldoening halen en zorgt het voor sociale verbinding.
Om tot een goede balans te komen wordt tijdens deze training inzicht gegeven aan hoe je vroege signalen van ‘overspanning’ herkent, beter om kunt gaan met alle dingen die aandacht vragen, wat een goede manier van ontspanning is en hoe je afleiding kunt verminderen.
Lees meer over deze training in onze facsheet.Â
Training Fit en veilig werken in de nacht
Nachtarbeid en ploegendienst kunnen een aanzienlijke impact hebben op de vitaliteit van medewerkers. Het verstoren van het natuurlijke dag-nacht-ritme kan leiden tot verminderde slaapkwaliteit, chronische vermoeidheid, en verhoogde risico’s op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
Omwender biedt een training aan die gericht is op het vergroten van bewustwording en het geven van praktische tips om de negatieve effecten van nachtarbeid en ploegendienst te verminderen. Deze training behandelt onderwerpen zoals:
- De werking van de biologische klok en de invloed van nachtarbeid op gezondheid en concentratie.
- Gezonde leefstijl bij nachtarbeid, inclusief concrete voedings- en slaaptips.
- Individuele interventies bij verminderde belastbaarheid door nachtarbeid
Deze training helpt medewerkers en leidinggevenden om veranderdoelen te formuleren op organisatie-, team- en individueel niveau, wat bijdraagt aan een betere vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.
Lees meer hierover in onze Factsheet Fit en veilig werken in de nacht of neemt contact met ons op voor meer informatie.
Jaarrapportage
Sturen op inzetbaarheid
Je wilt een rapportage met stuurinformatie om de inzetbaarheid van de medewerkers te kunnen vergroten. Daarvoor gaan we een jaarrapportage opstellen en met je bespreken.
In deze rapportage vermelden we over de genoemde periode de:
- Stuurinformatie werkgever, de vier indicatoren waar de werkgever invloed op heeft:
- arbeidsgebonden verzuim,
- bedrijfsongevallen met begeleid verzuim,
- deelherstel,
- frequent verzuim
- De oorzaken van het werkgerelateerde verzuim
- Verdeling over de hoofddiagnoses begeleid verzuim
- Terugvalpreventie
- Signalen uit de spreekkamer van onze professionals
- Onze aanbevelingen voor uw organisatie
- Plan van aanpak dat we gezamenlijk opstellen tijdens de conceptbespreking.
Voor meer informatie over de jaarrapportage, lees onze factsheet.