RI&E Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)

Veiligheid, gezondheid en welzijn vormen de drie onderzoeksgebieden van een RI&E. Veel medewerkers werken tegenwoordig onder hoge druk. Dit heeft effect op hun mentaal functioneren en algeheel welzijn. Het kan het plezier in het werk verminderen, medewerkers kunnen uitvallen met psychische klachten, maar ook de werksfeer en productiviteit kunnen hieronder lijden.

Daarnaast verplicht de Arbowet elke organisatie om beleid te voeren op dit onderwerp, ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genaamd. Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is de belasting die effect heeft op de mentale gezondheid in het werk. Concreet kan het om factoren in de werksituatie die werkstress veroorzaken, zoals bijvoorbeeld een te hoge werkdruk of ongewenst gedrag. Het is in het belang van zowel de medewerkers als de organisatie deze risicofactoren goed te beheersen. Omwender kan je hierbij ondersteunen.

Risico’s in kaart van psychosociale arbeidsbelasting

Samen met een arbeids- en organisatie deskundige van Omwender wordt de uitvoering van deze RI&E afgestemd op jouw situatie. En afgestemd op jouw wensen en behoeften. Je kan kiezen uit een basisinventarisatie of een verdiepend onderzoek. Voor beide typen inventarisaties hanteren we het Werkstressoren – en energiebronnen model (WEB) als theoretisch kader.

Basisinventarisatie
Wanneer er weinig tot geen signalen zijn van een sterk verhoogde PSA en/of een laag arbeidsverzuim. Opties:

  • Individuele interviews gericht op ervaren energie- en stressbronnen in het werk.
  • Themabijeenkomst(en) waarbij we op een positieve, oplossingsgerichte en vooral interactieve manier verdieping geven aan psychosociale arbeidsbelasting:
    • Wat is er al bereikt in positieve zin?
    • Waar krijgen de medewerkers energie van en wat vreet energie?
    • Hoe uit dit zich (soorten stress)?
    • Wat zijn de batterij-opladers (werkplezier) en de gevolgen?
    • Wat hebben de medewerkers nodig om nog meer voldoening te halen uit hun werk?

De themabijeenkomsten geven daarbij input voor het kwalificeren van risico’s, het vaststellen van prioriteiten in het opstellen van aanvullende maatregelen en vervolgstappen (plan van aanpak).

  • Verkorte digitale vragenlijst PSA waarbij ook een combinatie mogelijk is met interviews / themabijeenkomsten.

Verdiepend onderzoek
Wanneer er signalen zijn van een sterk verhoogde PSA en/of een hoog arbeidsverzuim zetten we een uitgebreide digitale vragenlijst PSA, waarbij ook een combinatie mogelijk is met interviews en themabijeenkomsten. De onderzochte thema’s zijn opgenomen in de bijlage.

Met behulp van statische analyses onderzoeken we het effect van de stress-, energie- en persoonlijke hulpbronnen op de ervaren werkstress. Dit effect bepaalt samen met de hoogte scores op de diverse hulpbronnen, de kwalificatie en maakt het mogelijk om gerichte vervolginterventies in te zetten om PSA te verlagen. De uitkomsten van het vragenlijstonderzoek verwerken we tot een groepsprofiel voor de totale organisatie waarbij bij voldoende respons (N≥15), ook kijken we naar significante verschillen tussen vooraf gedefinieerde subgroepen.

Kosten en doorlooptijd
Wij maken altijd een offerte op maat voor je, waarin de gemaakte afspraken over de uitvoering en de kosten zijn opgenomen.  De doorlooptijd is afhankelijk van de inhoud van het traject en wordt in overleg met je bepaalt.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de diensten van Omwender? Stuur dan een email naar
[email protected] of bel naar (030)2123890

RI&E offerte aanvragen